search icon

Pretraži

Flexo štampa – Prednosti i novi potencijal pakovanja 

Flexo štampa sa svojom sposobnošću da velikom brzinom štampa na različitim podlogama, igra ključnu ulogu u zadovoljavanju potražnje za novim i inovativnim rešenjima za pakovanje. Svet ambalaže suočava se sa izazovima kao što su dugački lanci snabdevanja, rastući troškovi materijala, povećana regulativa i zabrinutost za održivost, iz tog razloga grafička industrija preuzima vodeću ulogu u unapređenju inovacija za pravljenje pakovanja, upravo uz pomoć flexo štampe.

Pakovanje - prvi kontakt sa kupcimaFleksibilno pakovanje doživljava značajan globalni rast i najbrže je rastuća primena u industriji ambalaže. Pakovanje je postalo ključni deo maloprodajnog okruženja jer predstavlja prvi kontakt između brenda i njegovog kupca. Međutim, kada brendovi donose složene odluke vezane za pakovanje, pored finansijske održivosti i kontrole troškova, potrebno je fokusirati se i na uticaj na životnu sredinu, kao i na održivost.

Održive podlogeJedna oblast u kojoj fleksografska štampa pokreće inovacije u pakovanju je korišćenje novih podloga za štampu. Održive podloge postaju sve popularnije na razvijenim tržištima, a flekso štampari i brendovi prelaze sa plastike na papir i pojedinačne podloge na bazi polietilena (PE) koje se često mogu reciklirati. Inovacije kao što su biorazgradive kese, kese za kompostiranje, sve tanja plastika i lakši supstrati sada su omogućene tehnologijom flekso štampe.

Flexo štamparske mašine nude prednost u tome što su u stanju da rukuju neobičnim podlogama, pri velikim brzinama, u promenljivim zapreminama i sa složenom pokrivenošću bojom za štampu. Radeći sa tanjim podlogama, polietilenskim (PE) strukturama i papirnim kesama, flexo štampa stvara rešenja za pakovanje koja ranije nisu bila moguća.

Prevazilaženje izazovaMeđutim, prelazak na nove podloge takođe donosi izazove koji zahtevaju od štampara da smisle nove načine rada. Ovo može uključivati korišćenje veštačke inteligencije (AI) i automatizacije kako bi se omogućilo štamparskim mašinama da se automatski prilagode za konzistentan izlaz, ili eksperimentisanje sa različitim bojama, pločama i procesima sušenja kako bi se regulisao transfer boje i pokrivenost. Uprkos izazovima, flexo štamparske mašine su odigrale ključnu ulogu u omogućavanju održivog prelaska na nove podloge.

Flexo stampa - DIGICAP

Flexo štampa: PrednostiPrednosti flexo štampe uključuju poboljšanu neprozirnost, smanjenu potrošnju boja i brže vreme sušenja uz održavanje visokog kvaliteta štampe. Pored toga, nedavne inovacije u tehnologiji, kao što su KODAK FLEXCEL NX ploče, KODAK FLEXCEL NX sistemi i softver, omogućile su sušenje na nižim temperaturama, povećanu neprozirnost uz manju potrošnju boje i živopisnu grafiku sa ujednačenom površinom.

Možemo da zaključimo da flexo štampa predstavalja revoluciju u proizvodnji pakovanja jer ima mogućnost štampanja na različitim podlogama, uključujući i održivije opcije. Flexo štamparske mašine nude prednosti kao što su brzo štampanje, sposobnost rukovanja složenim podlogama i manja potrošnja boje, što ih čini održivim rešenjem za brendove koji žele da osmisle inovativna rešenja za pakovanje. Uprkos izazovima, flexo štampa nastavlja da napreduje i doprinosi rastu industrije ambalaže.

Slične vesti

Grafikum

Miraclon – PureFlexo Printing i UV Choice tehnologije

Miraclon, lider u implementiranju inovativnih rešenja u štampi, pružio je veliki doprinos korisnicima Kodak Flexcel NX sistema sa dve revolucionarne tehnologije: PureFlexo i UV Cho...

Grafikum

KODAK FLEXCEL NX ploče – produktivnost i održivost u flexo štampi 

KODAK FLEXCEL NX ploče sa kombinacijom proširenog gamuta štampe (ECG) daju dosledne rezultate u štampi, smanjuju potrošnju boje i proizvodnju čine isplativijom, što predstavlja zna...

Grafikum

Flexo štampa: Istraživanja i razvoj orijentisani na kupca

Flexo štampa doživela je revoluciju pre 14 godina kada su naučnici napravili novu tehnološku platformu, kontinuirano definišući pravac budućih inovacija. Prepoznata je važnost istr...